Als je haar maar goed zit..

 In Coaching

Ken je dat.. voordat je je coachee (of andere afspraak) ziet toch even in spiegel kijken? Ik betrapte mezelf er net op dat ik onderweg naar de receptie om mijn coachee op te halen even in het raam keek. IJdel of niet. Het is toch fijn als je haar goed zit.

Mijn grootste nachtmerrie is dat ik voor een volle zaal sta, bezielend vertellend over mijn passie terwijl ik een stukje spinazie tussen mijn voortanden heb zitten.. Ja het is een tik. In elke lift kijk ik voor de zekerheid toch even naar mijn tanden…

Over tik gesproken. Ik zag een stukje van het televisieprogramma First Dates. Ken je het? Erg amusant. In deze uitzending waren een man en vrouw gekoppeld. Het was overduidelijk (en ze spraken het ook uit) dat ze beiden erg zenuwachtig waren. Tijdens het diner zat de man zat bijna continu te wiebelen op zijn stoel terwijl hij luisterde naar de vrouw die als een kip zonder kop aan het vertellen was. Tijdens haar verhaal kamde ze ongeveer 1x per 10 seconden door haar haar met haar rechterhand. Ja ik heb goed opgelet.

Poeh heel vermoeiend om naar te kijken. Aan het eind van hun gesprek vroeg ik me af of ik nu nog wist wat ze had verteld.. beschaamd moest ik toegeven dat ik zo was afgeleid door haar zenuwachtige bewegingen dat ik niet naar de inhoud van haar verhaal had geluisterd.
Misschien ben ik daarom ook wel zo blij met online coaching. Gewoon lekker gefocust op de inhoud, geen onnodige afleiding.

Hoe zou de date van die zenuwachtige man en vrouw afgelopen zijn als ze elkaar voor de eerste keer online houden ontmoet? Hun eerste kennismaking, niet aan de bar of tegenover elkaar aan een tafeltje.. Nee online, in een afgeschermde veilige omgeving. Zowel de man als vrouw kunnen zelf een plek uitkiezen van waar vandaan zij in gesprek gaan. Ik stel me zo voor dat de man lekker ontspannen met een flesje Amstelbier in zijn hand, gekleed in zijn net iets te ruime en oude joggingbroek op zijn lerenbank hangt. Zij heeft speciaal haar oncharmante en veel te grote lievelingsslobbertrui aangetrokken. Zo eentje waar ze heerlijk in kan weg kruipen. Met een mok met haar favoriete kruidenthee zit ze op de bank met haar twee katten naast haar.

Waarschijnlijk zou hun date heel anders zijn verlopen. Waarschijnlijk zouden ze minder last hebben van zenuwen omdat ze lekker kunnen zijn wie we willen zijn. Doordat ze elkaar niet kunnen zien en horen, hoeven ze zich niet langer druk te maken over hoe ze overkomen. De vrouw kan nu gestructureerd delen wat haar bezig houdt. Het lukt haar zelfs om vragen stellen aan de man. En is het voor hem nu een stuk makkelijker om ook ruimte in te nemen om te vertellen over zijn passie voor gamen.

In mijn studententijd had ik een bijbaantje bij een callcenter. Vooral tijdens de avonddiensten ontstonden de mooiste gesprekken. Ik kan me nog een bijzondere herinneren met een wat oudere man. Hij vertelde dingen over zijn leven, de dingen die hij had meegemaakt. Hoe hij zijn vrouw had ontmoet, met wie hij nu al ruim 60 jaar samen was. Daar werd ik wel even stil van. Zo mooi eerlijk oprecht intieme telefoongesprek.

In de praktijk blijkt dat veel mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten vaak (onbewust) sociaal wenselijk gedrag vertonen. Soms heel subtiel en soms wat opvallender. Als je elkaar niet ziet, zoals met dat telefoongesprek, blijf je beiden op een bepaalde manier anoniem. En ben je eerder geneigd je meer open te stellen, echt jezelf te zijn en delen wat je wilt delen.

Na het driegangen menu komen de twee nog een keer samen. Naast elkaar zittend op een onhandige instabiele net te hoge barkruk. Vanuit het niets klinkt er een donkere mannenstem: “Het moment van de waarheid: willen jullie elkaar nog een keer zien?” De man en vrouw kijken elkaar onhandig aan, zonder oogcontact te maken. Gelukkig giechelen ze eenstemmig dat een vervolgafspraak komt.

 

By the way: op de aftiteling kwam de boodschap voorbij dat de tweede afspraak nog steeds moet plaats vinden..

Recent Posts