Blij dat je er bent

 In Coaching

Mijn hond heet Pepper. Het is een vrouwtje en toch zeg ik meestal “hij” tegen haar. Ze is mijn allessie. Prachtig hoor, hoe honden onvoorwaardelijk van een mens kunnen houden. Het doet me denken aan het boek van ‘Snuf de hond’ van Jos Burgers. Hij maakt de vergelijking tussen zijn vrouw en zijn hond en vraag je dan wie jij denkt dat enthousiaster is bij zijn thuiskomst? En ’s avonds heel laat? En dan stelt hij de vraag wie je denkt dat er meer aandacht krijgt: zijn vrouw of zijn hond. Duidelijk he. Wat je geeft, krijg je terug.

Uitgebreide begroeting
Pepper, mijn hond, is ook elke keer blij als ik thuis komt. Het maakt niet uit of ik een paar uur ben weg geweest of 5 minuten, zij is even blij. Haar vreugde is niet te missen. Een uitgebreide begroeting. Ik neem er uitgebreid de tijd voor. Niet altijd natuurlijk. Soms doen we ‘het’ even snel. En gelukkig vindt Pepper dat ook oké. Want ze houdt onvoorwaardelijk van mij. Ik ben haar vrouwtje.

Op de juiste manier huggen
Toch kan zo’n begroeting wel eens ongemakkelijk zijn. Niet met mijn hond maar ik bedoel met anderen. Vorige week had ik een etentje, een zakendiner van het werk van mijn man. Gelukkig waren er een bekenden. Dan is het gemakkelijk. Hier in Afrika omhels je elkaar. Een hug. Van mijn Engelse goede vriend Steve heb ik geleerd dat je wel hart tot hart moet huggen. Dus elkaar op de juiste schouder omhelzen. Zodat de harten elkaar raken.

Ongepaste omgangsvormen
Hier is het ook heel normaal dat oudere mannen alle jongere (dan zij zelf) vrouwen op de mond mogen kussen. Dat is een rare voor mij. Een ongepaste en ongewenste. Toen ik het voor het eerst mee maakte, dacht ik dat het per ongeluk was.. je weet wel, verkeerd gericht of onhandig in timing. Later vroeg ik een goede lokale vriendin hoe het nu zat. Het is dus iets normaals. Nou ik pas daar voor. Erg #metoo. Dus ik heb een escape.. zodra er een ongewenste mond mijn richting opkomt, draai ik mijn hoofd. Heel subtiel natuurlijk.

Ongemakkelijke begroetingen
Tijdens de eerste kennismaking met je coachee kan het ook ongemakkelijk zijn. Hoe begroet je er elkaar. Met een hand en waar sta je ten opzichte van de ander? Begroet je een man anders dan een vrouw? Is er verschil bij jong of oud? Bij een woest aantrekkelijk persoon? Interessant hoe dit werkt. Let er maar eens op.

Online coaching
Trouwens het eerste contact is soms ook via woorden of liever gezegd digitaal. Hoe is je aanhef bij het beantwoorden van een coach verzoek? En als je het vergelijkt van de toon van de mail van de ander? Zie je overeenkomsten? In de online coach opleiding staan we hier zeker bij stil, want dit is een belangrijke manier om online rapport (echt contact) te maken.

Warm welkom
Tijd om naar huis te gaan. Ben benieuwd wie er op me staat te wachten.. oh ja natuurlijk Pepper. Zij herkent de geluiden van mijn auto als geen ander. Fijn voor uitzicht. Een warme en welkome begroeting.

Recent Posts