De kracht van taal

 In Coaching

Als je coachee tegen je zegt: “Ik weet het allemaal al..”. Wat zegt hij dan eigenlijk? Misschien belangrijker wat er gebeurt bij je coachee, van binnen. Zo’n ‘been there, done that’- houding remt de mogelijkheid voor iets nieuws totaal af. Je zou kunnen zeggen dat zijn onbewuste (bewust of onbewust) op slot zit. De poorten zijn gesloten. Het luik is dicht. De kans op nieuwe inzichten is verkeken. Hij staat er (bewust of onbewust) niet voor open.

Herken je het volgende: je coachee vertelt een verhaal en meteen hoor jij in je hoofd een stemmetje dat precies al weet hoe het verhaal afloopt. Bijzonder hoe het werkt van binnen. Je interne dialoog. Hoe bewust ben jij je van deze stem? Want hoe de coachsessie ook verloopt, jij stuurt onbewust. Door bijvoorbeeld de vragen die je stelt of de timing wanneer je de vragen stelt. De uitnodiging is om een open houding te houden, een houding van nieuwsgierigheid. Alleen dan ontstaat er ruimte voor je coachee (en voor jou).

Hoe ga je een coachgesprek in? Kies je van te voren de woorden, denk je erover na of vallen ze gewoon uit je mond? Als coach kun je met taal, de juiste vragen te stellen, het verschil maken. Taal is een krachtig instrument. Juist door de juiste taal/woorden te kiezen, kun je nog effectiever zijn in je coaching en communicatie.

Als coach kun je op onbewust niveau een vorm van motivatie en enthousiasme over te brengen op je coachee. Non verbaal en door de keuze van je woorden. Misschien heb je al gemerkt dat als je op een andere manier met je taal omgaat je ook een andere respons kan bereiken. Bijvoorbeeld dat mensen ontvankelijker worden, meer vertellen, meer emoties laten zien, dat zijn ook dingen die daardoor ontstaan.


Magische vragen

Er zijn 2 magische vragen die waar je uitzonderlijke resultaten mee bereik tijdens coaching. Het gaat hier om mindset. Hoe zit je coachee erbij? Natuurlijk niet letterlijk maar figuurlijk. Hoe denkt hij over het leven? Wil hij echt? Of houd iets hem nog tegen? Het is een methodiek die je kunt inzetten als het past. Het blijft altijd maatwerk. Wat werkt voor jouw coachee.

Rapport

Het begint natuurlijk met.. rapport. Goed rapport betekent op onbewust niveau contact, daardoor ontstaat er een magische verbinding tussen jou en je coachee. Je kunt gesprekken volgen en leiden, je kunt een relatie opbouwen, het spannend mag worden en waarbij je coachee zich veilig en vertrouwd voelt. Wil je het maximale halen uit je relatie dan is hypnose een mooie aanvliegroute.

Juiste vragen

Hoe stel je de juiste vragen die leiden naar de gewenste resultaten? Hoe gebruik je aandacht om het beste naar boven te halen bij je coachee? En dit alles met een positieve intentie. Dit doe je door de juiste woorden te gebruiken.

Train jezelf om de juiste vragen te stellen en positief te beïnvloeden. Het is een kwestie van de juiste energie – state. Die state, gemoedstoestand van je coachee verandert continue tijdens een coachgesprek. Daarom is het belangrijk dat je de energieën, gemoedstoestanden van je coachee gaat herkennen: gemoedstoestanden veranderen continue tijdens gesprekken, zeker tijdens coaching.

Als je coachee bijvoorbeeld boos is, dan heeft hij andere gedachtes en gevoelens dan wanneer hij verliefd is. Zijn gemoedstoestand is anders en hij krijgt de bijhorende gevoelens, fysiologie en gedachten.

Het is van belang dat je deze gemoedstoestanden herkent. Dit herkennen doe je door bewust je aandacht te richten op veranderingen in de gemoedstoestand. We noemen dit in de NLP dit proces “sorting by state” genoemd. Je kijkt dan naar subtiele veranderingen in emoties. Het zijn deze subtiele veranderingen in emotie die je vragen leiden waardoor het proces zich steeds verder verdiept.

Het doel van de 2 vragen is om je coachee in een positieve gemoedstoestand te krijgen, zodat hij bij zijn hulpbron komt en hij zijn aandacht kan richten op het resultaat wat gewenst is.

 

De 2 magische vragen zijn:

Vraag 1. “Wanneer de situatie zich voor doet, hoe zou je je dan willen voelen?”

Dus je stelt de vraag: “Wanneer je “x” ervaart, wat is dan het resultaat?”Dit is een krachtige vraag omdat je coachee zijn aandacht richt op een gemoedstoestand wat hem gaat helpen om de situatie de baas te kunnen zijn. Veel coachees zijn geconditioneerd om zich te richten op wat ze niet willen. Ze willen bijvoorbeeld niet angstig zijn, belangrijker is te weten wat je coachee wel wilt ervaren, bijvoorbeeld vol zelfvertrouwen.

De coachee maakt intern een beeld. Een plaatje waarin hij voel zelfvertrouwen is in de bewuste situatie en daardoor gaat hij dit ook voelen. Jij roept dus de juiste gemoedstoestand op en bent deze aan het versterken.

De volgende vraag is dan:
“Naast het gevoel van zelfvertrouwen, wat gaat je nog meer helpen in die situatie”.

Opnieuw nodig je je coachee uit om op zoek te gaan naar hulpbronnen waarvan de coachee vindt dat deze hem gaan helpen in de bewuste situatie. Het antwoord kan bijvoorbeeld zijn: humor. Je bent nu bezig een loop en een keten te creëren van krachtige gemoedstoestanden die de coachee nodig heeft voor de verandering.

Als coach hoef je weinig te doen, de coachee doet al het werk en is met een innerlijk proces bezig. Wanneer je dit combineert met hypnose, dan zal dit een verdiepende werking hebben op het veranderingsproces en onbewuste ongewenste patronen veranderen.

Vraag 2. “Wanneer je kracht en humor ervaart, wat is dan het resultaat?”
Omdat de coachee de kracht voelt en de humor voelt of zich in ieder geval dit kan inbeelden, staat er niets in de weg om het gewenste resultaat in het verbeeldingsvermogen te creëren. Een antwoord kan bijwoord zijn: dan ben ik in staat om bij mezelf te blijven en voel me dan sterker.

Dan kun je opnieuw aan de slag gaan met de loop: wat gaat je nog meer helpen, naast kracht, naast humor, om bij jezelf te blijven en je sterker te voelen? De woorden die je gebruikt zijn de woorden die de persoon zelf heeft gegeven, back tracken,  het sluit dus 100% aan bij zijn behoefte. Doordat je spreekt in hulpbronnen en gewenste resultaten, richt je coachee zijn aandacht op oplossingen. Ook omdat hij steeds meer de hulpbronnen gaat voelen, heeft dit positief invloed op de gedachten en beelden die hij heeft.

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten en die je als techniek kunt inzetten om de magie van deze vragen te stellen te versterken. Let op je stemgebruik, je taalvaardig heel precies inzetten, werken met een krachtige intentie en zoveel meer.

Recent Posts