De weg van droom naar werkelijkheid

 In Coaching

Bijna 10 jaar geleden is deze foto gemaakt, in San Francisco bij de Golden Gate Bridge. Ik studeerde de zomermaanden daar. Wat een avontuur. Ik kan me het nog goed herinneren. Amerika was altijd al een land waar ik graag naar toe wilde. Toen maakte ik die stap.

Ik woonde in een soort studentenhuis. Midden in het centrum. San Francisco is een bijzonder stad. Een plek waar iedereen zich zelf kan zijn, niets is gek. En dat zie je zeker aan de inwoners. De meest kleurrijke figuren kom je tegen op straat. Het lijkt een groot festival. Kortom ik keek mijn ogen uit.

Frisco of te wel San Francisco is een prachtige stad met haar steile heuvels, frisse zomers en ochtendmist. De stad is relatief klein, waardoor veel bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen: indrukwekkende Golden Gate Bridge, de authentieke kabeltrams, mysterieuze Alcatraz (waar Al Capone heeft gezeten), bochtigste straat ter wereld, het toeristische Fisherman’s Wharf enz. Als ik zo naar die foto kijk, zie ik een blij avontuurlijk meisje. Toen droomde ik er van om in het buitenland te wonen. Nu, jaren later is het werkelijkheid geworden. Ik woon in Zuid Afrika!

Dromen, verlangens, doelen, ze zijn soms krachtiger dan je denkt. Goethe zei het al:

“Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren”. In het boek De Creatiespiraal beschrijft Marinus Knoope de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. “Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren.
Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren”.
In de natuur kennen we de natuurlijke kringloop en Knoope ontdekte na langdurig onderzoek dat er ook zo’n route bestaat voor de mens om van zijn wens zijn werkelijkheid te maken. Het creatieproces bestaat uit 12 stappen en begint met het eind:

0. Ontspannen
1. Wensen: zonder iets echt te wensen zul je het ook niet krijgen
2. Verbeelden: zonder dat je je doel kunt voorstellen, krijg je het ook niet
3. Geloven: als je er niet echt in gelooft dat je het krijgt, kun je het ook schudden
4. Uiten: durf uit te spreken dat je het wilt.
5. Onderzoeken: van mogelijkheden
6. Plannen
7. Beslissen
8. Handelen
9. Volharden: houd vol
10. Ontvangen:
11. Waarderen: leren te waarderen dat je iets hebt gekregen
12. Ontspannen

In de jaren ’50 werd bij een onderzoek onder studenten in de Verenigde staten nagegaan of zij een ideaalbeeld van hun eigen toekomst hadden. Slechts een gering percentage van de studenten bleek over zo’n helder toekomstbeeld te beschikken.
Halverwege de jaren negentig werden diezelfde studenten weer opgespoord. Toen bleek het kleine groepje mensen (ca. 3%) dat veertig jaar eerder een duidelijk beeld van de eigen toekomst voor ogen stond, inmiddels ca. 90% van het gezamenlijk inkomen van de gehele groep verdiende.

Een manier om te achterhalen wat je werkelijk wenst, is jezelf af te vragen welke thematiek of welk probleem steeds opnieuw je aandacht vraagt.

1.Wensen
Wat is jouw wens? Wat is jouw diepste verlangen? Waar word je blij van? Wat geeft je energie?

2.Verbeelden

Visualiseer je wens. Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je?

3.Geloven

Geloof in je wens, in je eindresultaat. Visualiseer je wens net zolang totdat jij gelooft dat je dit kunt bereiken.

4.Uiten

De grote coming-out. Maak mensen deelgenoot van je wens. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

5.Netwerken

Omring jezelf met mensen die je kunnen helpen. Je hoeft niet alles zelf te doen.

6.Plannen

In deze fase ga je plannen hoe je van wens naar werkelijkheid kunt komen. Wat moet je doen? Wie en wat heb je nodig? Wanneer? Wees zo concreet mogelijk. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren!

7.Beslissen

Nu komt het erop aan. Wat ga je doen? Welke keuzes maak je? Welke beslissingen neem je?

8.Handelen

Nu ga je stappen zetten. Je planning wordt realiteit.

9.Volharden

Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

10.Ontvangen

Successen moet je vieren. Je krijgt er energie van!

11.Waarderen

Evaluatie: heb je nu gekregen wat je werkelijk wenste?

12.Ontspannen

Dit is de tijd van bezinning.

En dan begint het proces weer opnieuw.

Dus wees voorzichtig met wat je wenst. Oh ja en als je het dan toch gaat testen: droom groot ?en zoals Marinus Knoope van de Creatiespiraal het zo mooi zei: “Gefeliciteerd, je bent in blijde verwachting”.

Recent Posts