Hoe herken je een goede coach opleiding?

 In Coaching

Tijdens een etentje vertelde een vriendin over haar coach. “Het fijne is, is dat ik precies weet welke vragen hij gaat stellen aan me”. Ze vervolgde: “ik herken veel van mijn managementopleiding in zijn aanpak”. Ik dacht direct aan het ezelsbruggetje: ‘LSD’: luisteren, samenvatten en doorvragen. “Dus jij zegt dat xxx, maar wat zegt dat over jou?” of “Wat vind je er zelf van?”

Een leven lang leren
Je blijven ontwikkelen is voor iedere professional van cruciaal belang. Ook is duidelijk dat mensen maar beperkt leren door dingen aan te horen. Echt leren gaat door middel van de eigen ervaringen, gerichte feedback en reflectie. Coaching is een containerbegrip geworden. Iedereen kan zo maar een coachopleiding verzorgen.

Top van de ijsberg
Professionals worden massaal getraind op coachende vaardigheden: goed luisteren, doorvragen, interveniëren ‘onder de top van de ijsberg’ om te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaag komt. Heel goed natuurlijk. Want als coach kun je bijdragen aan de ontwikkeling van mensen en ervoor zorgen dat mensen worden uitgedaagd.

Zelfbewustzijn 
Of je nu een coach in spe bent of al heel ervaren, jezelf blijven ontwikkelen is een must. Alleen hoe herken je een geschikte opleiding/training voor jou? Een opleiding die verder gaat dan kunstjes leren. Een opleiding die verder gaat dan het aanleren van vaardigheden en zich richt op zelfbewustzijn. Eén van de belangrijkste dingen van een coach opleiding is misschien wel dat (aspirant-)coaches goed doorkrijgen wat hun neigingen zijn in gesprekken en leren hun ego in bedwang te houden. Dat betekent dat coach opleidingen zelf ook stevig moeten zijn.

Persoonlijke aandacht
Bij onze gecertificeerde coach opleiding zit je goed. Geen softe en zweverig gedoe, wel duidelijke en persoonlijke aandacht en feedback. Wij geloven dat een coach pas zelfinzicht kan geven aan zijn coachee als hij het zelf heeft.

Authentieke coach
Dan wordt een coach een authentieke coach in plaats van een ‘kunstjes’ coach met uitspraken die gekunsteld overkomen omdat ze niet bij hem passen. Alleen dan zal de coachee niet ‘het spel meespelen’ maar echt worden geprikkeld om in beweging te komen.

Wil je meer weten over onze coach opleiding? Maak gerust een vrijblijvend telefonische afspraak.

Recent Posts