Hoe woorden kunnen irriteren

 In Coaching

“Pff doe ik het weer.. geef me nog een kans en ik zal laten zien dat het relatief gemakkelijk is om steeds opnieuw te beginnen..” Aaahhh wat is dat toch dat sommige teksten je gigantisch kunnen irriteren..

Taal is iets machtig.
Vooral op papier. Het staat zwart op wit. Je kunt er echt niet omheen. Soms best heel vervelend. Heb jij nu altijd door waar je je aan stoort? Je kunt er vanuit gaan dat de zender graag wilt dat zijn boodschap goed overkomt, toch? Het laatste dat hij wil, is immers zijn lezer weer afschrikken. Tenzij het afschrikken een functie heeft.  Bijvoorbeeld de lezer een beetje wakker wil schudden. Een zogenaamde ‘wake-up call’.

Is het je opgevallen dat er in de bovenstaande tekst woorden staan die totaal overbodig zijn. En toch gebruiken we ze. De reden kan zijn, dat je je tekst wil opleuken of meer volume wil geven, misschien is het je stop woordje of misschien ben je je er helemaal niet bewust van dat je deze woorden gebruikt.

Schrijven is schrappen
Herkansing zonder overbodig woorden: Taal is iets machtig. Juist op papier. Het staat zwart op wit. Je kunt er echt niet omheen. Soms best heel vervelend. Heb jij nu altijd door waar je je aan stoort? Relatief gezien kun je er vanuit gaan dat de zender graag wilt dat zijn boodschap goed overkomt, toch? Het laatste dat hij wil, isimmers zijn lezer weer afschrikken. Tenzij het afschrikken een functie heeft.  Bijvoorbeeld de lezer een beetjewakker wil schudden. Een zogenaamde ‘wake-up call’.

Verklein woorden
Soms woorden komen vermoeiend over op lezer. Schrijven is schrappen. Dus verwijder de overbodige niets zeggende en irritante woorden. Kijk ook eens naar de verkleinwoorden:

“Het mevrouwtje vroeg een beetje timide aan het meisje achter het koffietafeltje of zij een koekje bij haar theetje kon krijgen”. Heb je al kromme teentjes?

Mijn advies.. lees je tekst voordat je het verstuurt eens goed door en schrap alle overbodige woorden. Lekker duidelijk en kernachtig.

Op dit moment schrijf ik een boek over online coachen. Wil je meer weten over hoe je professioneel mensen online kunt begeleiden bezoek onze School voor online coaching.

Recent Posts