Hoe zweverig is NLP nu eigenlijk echt?

 In Coaching

“Is die NLP opleiding echt zo zweverig?” De man vulde aan: “Ja dat gedoe met energie en zo vind ik zo’n grote flauwekul. Ik heb niets met dat zweveriger geklets”.
Wat kan ik als nuchtere Hollandse vrouw daar nu op antwoorden?

Het leven moeten worden gevierd
Vorige week waren mijn man en ik een weekendje naar Kaapstad. We hadden iets te vieren, eigenlijk hebben we altijd wel iets te vieren en anders verzinnen we gewoon iets. Het leven moet worden gevierd!

In een stil straatje vonden we een leuk nieuw restaurantje. De zaak was gevuld met vooral personeelsleden en toch moesten we zeker 10 minuten wachten totdat er een serveerster aan onze tafel verscheen. Zonder oogcontact te maken vroeg ze ons wat we wilden drinken en eten. Er kon geen glimlach of vriendelijk woord vanaf. Bijzonder. Aan het eind van de maaltijd vroegen we de rekening. We moesten er wel even op wachten, natuurlijk. We betaalden de rekening inclusief de gebruikelijke fooi (want dat is een must in Zuid Afrika) en verlieten de zaak.

Je voelt je meteen gezien
Het grappige was dat we die middag hadden geluncht in een restaurant waar we werden ontvangen door een goedlachse Zuid Afrikaanse jonge vrouw. Ze kwam direct naar ons tafeltje toe. Heerlijk als ze dat doen, je voelt je meteen gezien. Onze serveerster schreef niets op en deed het uit haar hoofd. Wij waren onder de indruk.. En ja hoor ondanks dat ze lekker snel onze drankjes bracht, kregen we niet de drankjes die wij hadden besteld. Een foutje, lachte ze. Er was iets misgegaan. Uitgebreid en oprecht verontschuldigde ze zich en vertelde dat ze net was gestart in de bediening. Ook bij het eten ging er van alles fout. En het maakten ons niet uit.

Bananensplit
Het was bijna een soort Bananensplit (de beroemde verborgen camera) uitzending. Hoog entertainment gehalte. Want ondanks alles was onze serveerster was vol aandacht voor ons, het speet haar duidelijk en ze herstelde daadkrachtig alles keurig. Wij konden er wel om lachen, vooral omdat zij er zelf ook wel om kon lachen. Wat denk je dat zij voor fooi kreeg?

Het leven is een soort van echo
Eén van de vooronderstellingen binnen de NLP is dat je verantwoordelijk bent voor je eigen communicatie en de respons op jouw communicatie. Met andere woorden het leven is een soort van echo: wat je geeft, krijg je terug. De kans is groot als jij vriendelijk tegen anderen bent, de ander dan ook vriendelijk terug doet. Doe jij onvriendelijk en ongeinteresseerd tegen anderen dan is de kans zeer aanwezig dat zij ook zo op jou reageren.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vriendelijk en onvriendelijk zijn. Nee, zo werkt het met alles.

En hoe je dit dan noemt, maakt mij niet uit. Zelf spreek ik dan graag van energie. Iemand heeft een bepaalde energie. Misschien herken je het wel: dat als je met sommige mensen samen werkt, je aan het eind van de dag leeg en op voelt, terwijl bij andere mensen het voelt alsof de dag nog moet beginnen. De ene mens kost energie en van de ander krijg je energie. Met wie werk jij liever samen?

Stel je eens voor dat je leven een batterij is.
We beginnen de dag helemaal opgeladen, tenminste als we goed hebben geslapen. Door gebruik verliest de batterij kracht en soms meer omdat we mensen tegenkomen die energie vreten en door de juiste dingen te doen (goed voor onszelf zorgen), laadt de batterij weer op.

Hoe zit het met jouw batterij? Een mooie oefening om te doen bij jezelf of bij je coachee die last heeft van een energielek. Mooie oefening. Maak twee kolommen:

+ Wat geeft je energie
*Waar word je blij van?
* Wat gaat er goed?
* Wat houd je in balans?
* Hoe ontspan je?
* Wat geeft je kracht?
..

Deze lijst mag zo lang mogelijk zijn want dit zijn je hulpbronnen.

– Wat kost je energie
– Waar zie je tegenop?
– Waar word je moe van?
– Waar lig je wakker van?
– Wat verzwakt je?

Deze oefening geeft je inzicht in wat je energie geeft en wat je energie kost. Op deze manier leer je te herkennen wanneer je batterij bijna op is, wanneer je in de gevarenzone dreigt te komen. Het fijne is dat je nu ook weet welke hulpbronnen je in kunt zetten om weer op te laden.

NLP is dus niets zweverigs, het is eigenlijk heel concreet.

Mijn oma zei het vroeger al: “Wat je geeft, krijg je terug”.

Recent Posts