Iedereen wil worden gezien

 In Coaching

“Ken ik jou niet ergens van?” Het klinkt als een slechte versierzin in de kroeg. Toch werd ik afgelopen week erg verrast door deze zin. Heerlijk als mensen je ‘herkennen’.

Ieder mens heeft de diepste behoefte om gezien en gehoord te worden. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar pasgeboren dieren die bij hun moeder worden weggehaald en in eenzaamheid opgroeien. Het doet het arme dier geen goed. Ook wij mensen hebben anderen nodig.

Eén van de eerste dingen die ik leerde was dat elk mens graag aandacht krijgt, hoe subtiel ook. In Zuid-Afrika vind je overal, vooral bij grote kruisingen, bedelende mensen. Ze maken een gebaar met hun hand richting hun mond. Of dragen een grote kartonnen plaat met daarop in gebrekkig Engels geschreven dat ze niets hebben en graag iets willen.

Sommige van die teksten gaan door merg en been. Andere teksten zijn meer van hetzelfde. Eens zag ik op weg naar Pilanesberg, een groot natuurreservaat, een groepje jongens staat met een bord, waarop stond geschreven: Geef ons geld voor ons voetbalteam. Heel aandoenlijk. Op de terugweg, waren dezelfde jongens er weer. Alleen de tekst op het bord was anders: Geef ons geld voor ons rugby team. Bleek dat ze allerlei varianten hebben voor de verschillende dagen en tijdstippen. Heel marketing gericht denken.

Hoe dan ook, allemaal, ook wij, willen gezien worden. Zelfs de meest vervelende verkopers aan de weg. Al snel besloot ik deze mensen, een teken te geven dat ik ze zag. Meestal steek ik mijn duim op of zwaai ik. Een glimlach doet altijd wonderen. Even oogcontact maken en de ander laten weten dat je hem of haar ziet.

Het voelt spannend om te zeggen.. en ook ìk wil gezien worden. Ik heb een boodschap, een missie en ik vertel het maar wat graag. Daarom heb ik misschien een boek geschreven. Om iets achter te laten, iets door te geven. Hoe fijn is het als mensen mijn boek kopen en lezen. Deze week ontving ik een berichtje via social media van een dame die ik niet ken. Ze had mijn boek gelezen en was er erg enthousiast over. Hoe geweldig is dat!

Het is een vaak een kleine moeite om de mensen om je, bekenden en onbekenden, te zien, echt te zien en ze een teken te geven. Even contact maken. Het is fijn voor die persoon en voor jezelf. Let maar op. Wil je meer weten hoe je de ander ook kunt zien online (want dat werkt vaak wel iets anders) lees dan mijn boek. Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt.

Recent Posts