Is het echt waar?

 In Coaching

“Laat het gewoon los”. Dat was het advies wat mijn coachee had gekregen van een goede vriend. Goed dat ze bij mij was. “Hoe doe ik dat? Hoe laat ik gewoon los?” Een frustreerde verwarde jonge vrouw zat tegenover mij.

Interne worsteling
Deze coachee worstelde met zichzelf, met haar gedachten. Op een boze bestraffende en kleinerende manier praatte ze met zichzelf. Van binnen. Haar interne dialoog. Ze zat als ware gevangen en het maakte haar somber. Haar innerlijke criticus bestuurde haar leven.

Laat het gewoon los
Een goede vriend had haar worsteling herkend en haar willen helpen. “Laat het gewoon los”. Zij bedankte haar vriend voor het goed bedoelde advies.. alleen of het nu echt nuttig is en helpt.. Eigenlijk maakte dit advies haar nog wanhopiger. Want hoe laat je los. Het klinkt alsof het zo eenvoudig moet zijn, maar waarom voelt het zo onmogelijk om te doen op het moment dat je verslaafd bent aan negatieve gedachten?

Innerlijke criticus
Toen we haar interne dialogen samen analyseerden, ontdekten we dat de meeste van haar innerlijke verhaallijnen gericht zijn op het ‘niet genoeg’ thema. Als het gaat om haar werk dan klonk haar dialoog ongeveer als volgt:
“Er is een nieuwe collega en zij is veel beter dan ik”
“Ik kan net zo goed opgeven en ontslag nemen, straks val ik door de mand”
“Ik doe niet genoeg mijn best..”
“Wie zit er nu op mij te wachten..”
“Wat zullen ze me dom vinden..”
enz.

Geen toverstokje
Wanneer de gedachten van je coachee worden gedomineerd door de twijfelachtige stem van zijn/haar innerlijke criticus, is het soms nog niet zo makkelijk om het voor hen zelf te doorbreken. Gelukkig zijn er coaches die kunnen helpen. Helaas geen toverstokje waarmee je als coach kunt toveren, wel technieken om je coachee te helpen het zelf te doen.

The Work
Een bekende manier om dit te doen is met behulp van de vier vragen van Byron Katie*. The Work is een eenvoudig proces om je coachee te spiegelen, vier vragen om de gedachten te beoordelen en vervolgens te onderzoeken of je coachee ze kan omkeren (een vorm van herkaderen) en te ontdekken of het omgekeerde ook waar is.

De magische vragen
Het gaat om het stellen van vier eenvoudige vragen over elke overtuiging die je coachee pijn doet en waar hij/zij afscheid van zou willen nemen:

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je als je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die bepaalde gedachte?

Omdenken
Na het beantwoorden van de vier vragen start het omdenken proces. De tweede stap is om je coachee uit te nodigen om een ‘ommekeer’ te bedenken. Dit is een zin die het tegenovergestelde uitdrukt van wat je coachee gelooft. Een voorbeeld kan zijn: “Mijn baas begrijpt mij niet”. Dit kan worden: “Ik begrijp mijn baas niet” of “Ik begrijp mijzelf niet”.

Door het herkaderen gaat je coachee op een andere manier kijken naar zijn/haar gedachten. Het is een vorm van zelfgestuurde cognitieve therapie. Door het toepassen van deze vier vragen daag je je coachee uit om hun mentale sleur te doorbreken en weer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven.

Ter inspiratie.. misschien Pippi Langkous wel eens gezien: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

*Byron Katie is een bestsellerauteur en oprichter van The Work. Ze heeft één missie in het leven: mensen leren hoe ze hun eigen lijden kunnen beëindigen. The Work is een manier om stressvolle gedachten diepgaand te onderzoeken. De vier eenvoudige vragen van Byron Katie kunnen levens radicaal veranderen.

Recent Posts