Meer diepgang door te wandelen

 In Coaching

Ze zeggen wel eens: lopen maakt je hoofd leeg. En eigenlijk voelt dat voor mij ook zo. Bij elke stap laat iets van de ballast dat ik soms mee draag achter. Of het nu een ommetje met de hond is of een flinke wandeling door de bergen, lopen heeft een heilzaam effect op somberheid en pijn. Wandelen kan verslavend zijn.

Dopamine
In een promotieonderzoek van Ineke Albers staat dat je wandelen kunt zien als een antidepressivum. Het is vooral de beweging die het ‘m doet. Als je loopt maken je hersenen dopamine aan. En die neurotransmitter werkt onder andere goed tegen depressie en pijn. Een wandeling kan dus letterlijk genezend werken voor mensen die daarmee worstelen.

Wandel coaching
Wandelen is een goede techniek die je kan inzetten tijdens de coaching. Of het is voor het leeg maken van het hoofd van je coachee of om hem juist tot nieuwe inzichten te brengen, wandelen is een goede manier. Tijdens het wandelen kun je opdrachten geven. Bijvoorbeeld mindfullness vragen stellen: loop eens met je ogen dicht en vertrouw op je andere zintuigen. Neem waar wat je kunt waarnemen. Of focus nu eens extra op je gehoor. Wat neem je auditief tonaal waar?

Coach vraag
Een andere opdracht die je kunt geven is dat je coachee op zoek mag gaan naar een voorwerp wat symboliseert waar je coachee mee worstelt of wat juist de oplossing zou kunnen zijn. Hiermee nodig je je coachee uit om creatief te worden en op een andere manier te kijken naar zijn eigen coach vraag.

Oppepper
Is je doel om je hersenen een oppepper te geven dan is het nodig dat je minimaal 30 minuten wandelen. Liever nog drie kwartier. En ook niet slentert maar stevig doorstapt. De beweging moet wel een zekere inspanning vragen. Waar je naar toe loopt maakt niet uit. Het gaat immers om de weg er naar toe. Ook de omgeving heeft geen invloed op je brein. Alhoewel dat een tocht door de bossen rustgevende is dan een stadswandeling.

De kracht van wandelen
Wat is de kracht van wandelen? Wandelen lijkt op mediteren. Het malen in je hoofd houdt op als je loopt. Je komt heel erg in het hier en nu. En je bent letterlijk met je lijf in beweging. Het praat fijn als je wandelt. Je komt snel tot de kern. Freud zei het al. Het dwingende oogcontact van de ander kan soms remmend werken. Dwing twee neuzen daarentegen in één richting en de tongen komen los. Daarom legde Freud zijn cliënten met het gezicht van hem af op de divan of hij ging met ze wandelen.

Zwijgen
Wandelen is dus een ideale manier om een zwijgzame coachee te coachen of iemand die niet bij zijn gevoel kan komen. Beweging activeert onder andere de hersengebieden die zich ook bezighouden met taal. Het is dus logisch dat je spraakzaam wordt van een lange wandeling. Het mooie bij wandelen is dat je ook stil mag zijn. Als er even niets te zeggen valt dan is er genoeg te zien. Of te voelen..

 

Recent Posts