Online werken is zeer vermoeiend

 In Coaching
De afgelopen dagen heeft het flink gestormd en nu is de wind gaan liggen.. stilte voor de (volgende) herfst storm. Het is afwachten. Net als met de aankondiging voor strengere maatregelen om Covid-19 tegen te gaan. 

 

Eén ding is zeker: we blijven met z’n allen nog wel even thuis werken, denk je niet? Het online communiceren is de realiteit. Lukt het jou om 6 uur (of nog langer) geconcentreerd te werken? Achter elkaar is onmogelijk. Je hebt pauzes nodig. Momenten om je brein te laten ontspannen. 

 

Ook als we online werken is focus en concentratie belangrijk en tegelijkertijd nog niet zo eenvoudig. Volgens neuro-psycholoog, Mark Tigchelaar, is dat niet zo raar, want ons brein vindt een taak vaak snel saai. Als je bijvoorbeeld een online gesprek of vergadering hebt via WebEx of Zoom dan gebruiken we normaal gesproken maar 20 procent van onze hersencapaciteit. Je hersenen gaan dan op zoek naar afleiding om de overige 80 procent te gebruiken. 

 

De oplossing is dus om alles te doen met je volle aandacht. Alleen hoe doe je dat? De kunst is om je werkzaamheden uitdagender te maken. Als je een online vergadering hebt, ga dan niet uren praten, maar kort het in tot 30 min. Of maak de meeting interactie met boeiende interventies en werkvormen. Als je saaie documenten moet doorworstelen, maak het interessant door sneller te lezen. 

En pauze is ook echt pauzeren. Wissel echt af. Na een online vergadering geef je je brein rust. Neem dan dus geen nieuwe informatie op te nemen. Ga in je pauze staan, wandelen, bewegen. Stop je telefoon weg, verlaat je werkplek. Laad jezelf weer op. Trouwens hard sporten of slapen geldt hierbij niet als ontspannen, dus doe het rustig aan. 

 

Meer weten over focus houden en meer (inter)actie bij online sessies? Wacht rustig af. Eind van dit jaar ligt mijn tweede boek over dit thema in de winkel. In de tussentijd: work hard and relax hard!

​Mooie week!
Karin 
LET OP: Denk er aan 15 oktober loopt de waanzinnige actie af, waarbij je de online training Bouw snel en gemakkelijk een oprechte (online) relatie voor slechts € 47 Het bestaat uit vier online modules met veel lessen. Je bekijkt ze wanneer het jou uitkomt. Als extra bonus ontvang je nu mijn boek Experttips over online coachen er gratis bij! Hoe gaaf is dat. 
Recent Posts