Stop met alle excuses

 In Coaching
Er zijn altijd excusus te bedenken om iets niet te doen.. ik ben te moe, te oud, te jong, geen goede opleiding, te weinig ervaring, te druk en deze dagen is de tropische temperatuur een veel gehoorde. Het is te warm..
 
Ja, het is warm, dat onken ik zeker niet. Het kwik stijgt deze dagen boven de 30 graden. Da’s best warm, zeker hier in Nederland met onze luchtvochtigheid. Dit weekend besloten we om verkoeling te zoeken aan een water. Beldert Beach Wipe out center.. Hier hebben ze een hele hoge steile waterglijbaan.
 
Je voelt het misschien al aankomen.. ik verzon allerlei excuses om er niet op te gaan: te hoog, te snel, te nat, te koud, iemand moet foto’s maken en natuurlijk te warm.. Helaas trapten de kinderen er niet in en kwam ik er niet onderuit. Wij met z’n vieren omhoog. Bovenaan viel het ons weer op hoe hoog de glijbaan wel niet was. Zenuwen vlogen door ons lijf. De oudste vond het spannend en besloot toch naar beneden te gaan. De jongste twijfelde zichtbaar.
 
“Zal ik gaan? Ik ga, als jij ook gaat,” zei hij. Mijn partner reageerde (op z’n NLP’s).. je mag je eigen keuze maken, alles is oke, doe wat jij wilt. Hij besloot nog even te twijfelen en uiteindelijk, opeens, uit het niets, ging hij zitten en vloog hij met een noodgang de glijbaan af. Hij koos zijn eigen moment.
 
Eigenlijk werkt het zo ook in het dagelijks leven. Elke keer komen er spannende of onverwachte dingen op ons pad. Hoe gaan we daarmee om? Excuses om zaken uit te stellen of te vertragen. Het liefst vragen we anderen om raad of beter nog: willen we dat zij voor ons een beslissing nemen. Het is zo fijn om de verantwoordelijkheid bij de ander te leggen, dan kunnen we ook meteen klagen dat die ander een foute keuze maakt.

Door dit glijbaan avontuur besef ik weer dat ik mag kiezen; ik mag mijn eigen keuze maken en ik mag ook besluiten om terug te komen op mijn beslissing en iets anders te doen. Wat een ruimte geeft dat. Dus stop met excuses te bedenken en ga gewoon doen. Voel, kijk, ruik, hoor, denk wat je wilt en kom in actie. Leef!
Recent Posts