Tweede kans

 In Coaching

Een tweede (of misschien zelfs derde) hittegolf is opkomst. Hoe bijzonder is dat. Terwijl de bladeren aan de bomen al verkleuren, de eikels volop al vallen, mogen wij nog een keer genieten van tropische temperaturen. Het voelt als een tweede kans. Een nieuwe mogelijkheid om echt alles eruit te halen.

Helaas krijgen we in het dagelijks leven niet vaak een tweede kans. Denk bijvoorbeeld aan de eerste indruk die je maakt bij een ontmoeting. Je hebt elkaar nog nooit gezien en voordat je in gesprek gaat, heeft de ander al een mening over jou. Misschien door de manier hoe je praat, hoe je loopt, wat je aan hebt, hoe je ruikt.. het maakt niet uit, binnen een paar seconden staat het vast. Je wordt ongevraagd in een hokje gestopt en zo werkt het ook bij jou. Want jij doet het ook (onbewust vaak) bij de ander.

Laatst sprak ik een coach die mij vertelde dat haar tweede indruk op haar klanten beter was dan de eerste. Daarom bood ze haar eerste ontmoeting gratis aan, dan willen ze wel verder, zo was haar redenering. Helaas werkt het niet zo. Toen ik haar vroeg wat het verschil was tussen haar eerste en tweede keer, bleef ze stil.

Misschien herken je het ook wel in je eigen leven. Je komt voor een situatie te staan waarin je snel moet handelen. Je kiest iets en ontdekt misschien later dat je het beter anders had kunnen aanpakken. Hoe fijn is het dan als er een terugdraai knop zou bestaan, je het verleden kunt uitwissen en het opnieuw kan doen.

Waar het omgaat is dat je durft te leren. En dus fouten durft te maken. Fouten klinkt dan veel te zwaar, want je bent actief aan het leren. Net zoals je deed toen je leerde fietsen. Je valt en je staat op en je gaat het weer opnieuw een poging doen. De kunst is om jezelf de ruimte te geven, je hoeft niet perfect te zijn, dat kan ook niet dus doe geen moeite. Wees jezelf en neem de ander mee in jouw wereld. Dus als je zenuwachtig bent, zeg het. Als je onzeker bent, deel deze informatie. Wees transparant.

“ ’t is weer voorbij die mooie zomer” een liedje van Gerard Cox. De heimwee klinkt er in door. Gelukkig krijgen wij een tweede (of derde) kans op een weekje mooi weer. Nu kun je doen wat je wilde doen en nog niet hebben gedaan in juli en augustus. Of het nu een dagje strand is, een rondje kanoën, lekker luieren onder de boom in de tuin, een bbq met het gezin of iets anders.. doe het nu. Stel het niet uit en pak deze kans en geniet.

Misschien komen er later in de maand nog meer mooie dagen en misschien is het nu toch echt op. We weten het niet. Net zoals de kansen die voorbij komen in ons dagelijkse leven. Zie je kansen als een bus, elke uur rijdt er wel een of weet je dat dit een kans is, die misschien maar eenmalig is. Hoe dan ook, stel niet uit wat je nu kunt doen. Pak het met beide handen.

Enne.. Je hoeft het niet alleen te doen, mocht je samen willen sparren, vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden. Stel het niet uit, gewoon doen. Dit is jouw leven en je bent het waard!

Recent Posts