Happy Monday

 In Coaching

Na een wit weekend is het vandaag Blue Monday. Of je het een PR-stunt van reisorganisaties vindt of er werkelijk in gelooft, het blijft een interessant fenomeen. Nu terug in Nederland, na jaren van Zuid-Afrikaanse zon, kan ik me best voorstellen dat sommige mensen een winterdipje zouden kunnen hebben.

De bedenker van Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens hem is de maandag van de laatste volle week van januari de dag waarop de meeste mensen zich neerslachtig, somber of een beetje depri voelen. Misschien komt het doordat bij veel mensen de goede voornemens zijn mislukt, de vakanties nog ver weg lijken en de dagen nog donker zijn.

Dit jaar is alles anders. Zo in de lockdown, werken we allemaal, bijna allemaal, nog thuis. Online werken is de nieuwe werkelijkheid geworden. In onze eigen bubbel verscholen, communiceren we via beeldscherm, telefoon of e-mail. Sommigen bloeien op en anderen voelen zich juist meer alleen dan ooit. Eén ding is zeker: het is nu meer dan ooit belangrijk dat we goed voor ons zelf zorgen. Het is een van die dingen waar we wel invloed op hebben in deze onzekere tijden.

Wist je dat Blue Monday volgens sommigen is afgeleid van ‘feeling blue’. Wanneer een schip tijdens de zeilscheepvaart een kapitein of officier verloor dan werd er rondom het schip een blauwe band geverfd. Wanneer men dan weer terugkwam in de haven, was het duidelijk dat men de ‘blues’ had.

Goed voor jezelf zorgen.. ja hoe doe je dat nu echt. Helaas kan ik je daar geen pasklaar antwoord op geven, want voor iedereen werkt het anders. Ga bij je zelf te raden wat voor jou werkt. Wat geeft jou energie, waar word jij blij van? Wees lief tegen jezelf en verwen jezelf, zeker vandaag wat extra.

Tot slot als je te veel nadenkt over Blue Monday, dan is de verleiding groot dat het iets doet met je gevoel. Denk maar terug aan vroeger, waar mensen iets regelmatig tegen je zeiden en je het uiteindelijk ook ging geloven. Pas dus op, want als je verwacht dat je je slecht zal voelen, bestaat de kans dat je het jezelf aanpraat. Doe dus gewoon lekker je ding vandaag en denk niet te veel aan Blue Monday, want het is maar gewoon een maandag. Morgen is het weer dinsdag.

 

Mooie Happy Monday!
Karin

 

PS Weten wie jij zelf bent en wat jij belangrijk vindt, is waardevolle informatie. Want door deze kennis is het veel makkelijker om keuzes te maken in het leven: waar besteed je je tijd aan? Wat is nu echt belangrijk? Zowel privé als zakelijk.

Op 8 Februari start ik een Moeiteloos Meer Klanten training. Drie weken lang komen we dagelijks kort samen en zijn er tussendoor online workshops. Super waardevol traject en voor jou, als trouwe lezer, een superkoopje slechts € 47,- excl. BTW. Dus ben je op zoek naar je zelf, je unieke profiel en ook iets gemeenschappelijks, dan is dit echt iets voor jou.

Recent Posts