Wat kun je leren van een generaal?

 In Coaching

“Doe elke dag in ieder geval één ding waar je trots op kunt zijn”. Een mooi advies dat ik afgelopen week hoorde. Een generaal in rust vertelde over zijn tijd in het leger. De belangrijkste les die hij daar had geleerd, was om elke dag te beginnen met het opmaken van zijn bed. Dus het eerste wat hij deed, was meteen zijn bed opmaken. Alsof er niemand in had geslapen.

Zo in de eerste dagen van het nieuwe jaar hebben mensen allerlei goede voornemens. Dit keer gaan ze het anders doen. Misschien heb je zelf een lijstje. Meer bewegen, gezonder eten, op tijd naar bed, stoppen met roken.. dit zijn een paar die erg populair blijken te zijn.

Ik luister altijd met bewondering en verbazing, want hoezo kun je alleen op 1 januari starten met iets nieuw.. Daarnaast ben ik benieuwd hoe lang ze het vol houden. Een vriendin heeft op haar Facebook pagina gedeeld dat ze nu echt meer wilt bewegen. Dagelijks wandelen en tenminste 10.000 stappen zetten.

Door een goede voorbereiding is de kans van slagen veel groter. Het helpt zeker ook om het hardop uit te spreken, want dan gaan anderen je helpen (herinneren aan je voornemen). “Zou jij niet meer bewegen?” “Hoeveel stappen heb jij vandaag gezet?” “Ga je mee wandelen?”

Echt gedrag veranderen is een marathon. Je moet doorzetten en een lange adem hebben. Maak het jezelf niet te moeilijk, begin klein. Zoals die generaal. Het is voor iedereen haalbaar om je bed op te maken. Hoe fijn is het, als je meteen bij het ontbijt al kunt zeggen dat je één taak succesvol hebt volbracht. Daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk om ’s avonds weer in een fijn opgemaakt bed te slapen. Mooie beloning.

PS: Heb je het al gehoord? In de zomer start ik weer met de NLP Practitioner, NLP Master Practitioner en NLP Coach opleiding! Ik ga er vanuit dat we tegen die tijd weer bij elkaar mogen komen. Dus laat me weten als je mee wilt doen, dan zet ik je op de lijst, want de plaatsen zijn beperkt.

Recent Posts