Het oude horloge (Metafoor)

 In Coaching

Mijn vader zei tegen mij: “Dit is een horloge die ik van mijn opa kreeg en het is meer dan 200 jaar oud. Jij mag het hebben. Maar voordat ik het jou geef, wil ik dat je naar de juwelier gaat om te vragen of je het hen kunt verkopen en wat ze ervoor zouden geven”. Ik ging er naartoe en kwam terug bij mijn vader en zei: “De horlogemaker wilde me er €5,- voor geven omdat het oud is”.

Toen zei mijn vader tegen me: “Neem het mee naar het koffie tentje en vertel hen dat je het wil verkopen en ontdek wat zij ervoor zouden willen geven”. Ik ging en kwam weer terug en zei: “Ze wilden me er €1,- voor geven, papa”.

Mijn vader zei: “Ga nu naar het museum en laat ze dit horloge zien en vertel ze dat je het wilt verkopen. Ik ben benieuwd wat ze je er daar voor willen geven”. Ik ging en kwam weer terug en vertelde mijn vader: “Ze boden me € 1 miljoen voor dit horloge”.

Mijn vader zei: “Ik wilde je uitleggen hoe het werkt, de juiste plek en mensen zullen jou waarderen. Als jij niet bij de juiste mensen bent en je wordt niet gewaardeerd, wees dan niet boos of teleurgesteld. Degene die jouw waarde kennen, zijn degenen die jou waarderen. Blijf niet op een plek waar, ze jou niet waarderen. Weet en voel jouw waarde”.

Recent Posts