Waarom zou je online willen coachen?

 In Coaching

Het lijkt wel een hype. Steeds meer coaches willen online werken en zien de kansen. Ook coachees zoeken vaker een online coach. En dat is natuurlijk niet zo raar. Want tegenwoordig doen we alles via het internet. Of het nu gaat om het boeken van een reis, het kopen van kleding of het vinden van een nieuwe partner, we doen het via de computer of telefoon. Op het werk verloopt steeds meer communicatie via internet en met onze vrienden What’s appen we er op los.

Dus je zou kunnen zeggen dat veel van onze communicatie zowel professioneel als persoonlijk gebied verloopt via internet. We doen dit meestal schrijvend, in e-mails, What’s app berichtjes, smsjes, tweet, Facebook posts. Eigenlijk schrijven we meer dan ooit.  Dat is goed nieuws voor e-coaching, want in de online coaching neemt het geschreven woord de hoofdrol in. We zetten het in voor het onderzoeken van vragen en problemen op persoonlijke of professionele gebied. Dat het succesvol is, weten we al. Uit veel onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg is het al gebleken. De afgelopen jaren zijn er ontelbaar veel initiatieven geweest om mensen via internet coaching en therapie te verlenen, en met succes.

 

Wat is coaching?
Volgens Wikipedia is coaching een vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

En de Nederlandse Orde voor Beroeps Coaches(NOBCO) definieert het als volgt: “Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden”.


Wat is online coaching?

Deze uitleg is zeker ook van toepassing op online coaching. Het enige verschil is dat de manier waarop je je coachee begeleidt. Wat is dan een goede omschrijving  van online coaching: “E-coaching is een niet-hiërarchisch ontwikkelingspartnerschap waarbij het leer- en reflectieproces zowel analoog als digitaal plaats vindt en waarbij er sprake is van fysieke afstand in de communicatie” (Ribbers & Waringa, 2011).

Deze definitie bestaat uit drie onderdelen:
1. Er is sprake van coaching. Daarbij is kenmerkend dat het gaat om een niet-hiërarchische relatie.

2. Het leer- en reflectieproces vindt plaats in de dagelijkse leefomgeving van de coachee en wordt ondersteund door het inzetten van internet.

3. De communicatie tussen coach en coachee verloopt op fysieke afstand dus niet in elkaars nabijheid.

Online coachen heeft hetzelfde doel als face-to-face coaching. Alleen is de weg er naar toe anders dan bij de reguliere coaching. Bij e-coaching gaat het contact via een elektronisch medium. Dit kan via mail, What’s App, Skype, FaceTime, sms of een speciale beveiligde coach/leeromgeving.


Alleen waarom zou je eigenlijk willen e-coachen?
Er zijn verschillende motieven van een coachee om te kiezen voor online coaching
Mogelijke redenen waarom een coachee gebruik wil maken van deze nieuwe vorm van coachen zijn bijvoorbeeld:

  • Je coachee heeft geen reistijd.
  • Je coachee kan zelf kiezen waar hij aan de slag gaat met de coaching, want hij kan plaats onafhankelijk werken.
  • Je coachee kan zelf bepalen wanneer hij er ‘in gesprek gaat’ en wanneer hij zijn opdrachten maakt, want het is tijdonafhankelijk.
  • Het voelt voor je coachee als of hij 24 uur zijn coach bij zich heeft. Dus als hij zijn coach nodig heeft, kan hij direct een berichtje kan sturen. Dit betekent niet automatisch dat hij direct response krijgt van zijn coach. De ervaring leert wel dat het ‘van je afschrijven’ al veel opluchting geeft.
  • Je coachee heeft de mogelijkheid om op zeer korte termijn te kunnen reflecteren.
  • Je coachee bouwt een persoonlijk document op en kan op elk moment alle dialogen en opdrachten terugkijken.

 

De voordelen van online coaching

De belangrijkste voordelen van online coaching zijn:
• De anonimiteit: Je coachee kan rustig in z’n eentje achter de computer werken, het geeft hem een gevoel van veiligheid. Je coachee durft sneller over zijn gevoelens te schrijven en wordt niet afgeleid door de aanwezigheid, de blik van iemand anders.

• Reflectie: Vooral bij mail hoeft je coachee niet direct te reageren. Er is tijd om zaken te overdenken en te laten bezinken. Je coachee kan het tempo bepalen.

• De frequentie. Je coachee kan als hij het wil dagelijks werken aan zijn coachtraject. Hij hoeft nergens heen. Ook kun je als coach makkelijk de frequentie verhogen want ook jij hoeft nergens naar toe.

• De tijd. Omdat zowel jij als je coachee hoeven niet te reizen om met elkaar te werken. Beiden kun je vanuit je vertrouwde omgeving bezig zijn. Belangrijk voor jou, want jij maakt geen indirecte (niet-declarabele) uren.

* De kosten. Online coachen is beduidend goedkoper, want zowel je coachee als jij als coach hoeven geen reiskosten te maken.

* Het digitaal schrijven. Zowel jij als je coachee kunnen de teksten steeds opnieuw lezen. Ook kun je je eigen teksten aanpassen en aanscherpen. Voor je coachee betekent dat er voor hem een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Hij is aan het creëren.

Zeggen mensen wel eens dat internet oppervlakkigheid in de hand werkt, achter de computer kun je je ook even terugtrekken uit de drukte van alledag. In die zin kan online coaching ook heel meditatief werken, als het ware als een retraite. Je kunt je goed concentreren en van alles goed overdenken. In zekere zin is het heel zen, iets dat in ons dagelijks leven ook steeds meer wordt toegepast.

 

Het grote voordeel voor coaches
De reden dat ik zo grote online coach fan ben? Je hebt alle tijd. Behalve dat je kunt reageren waar en wanneer het je uitkomt, biedt deze vorm van begeleiding alle gelegenheid om zaken goed af te wegen. Doordat je als coach maar één kwestie/vraag per keer kunt stellen, is het van belang de goede keuze te maken. Gelukkig heb je de tijd. Je kunt je goed concentreren op de tekst van je coachee en hebt tijd om te overdenken wat je gaat vragen. Misschien even een wandeling om de stof te laten inzinken, even op de reactie te kauwen. En je kunt natuurlijk altijd teruglezen wat er eerder is geschreven. Heerlijk toch.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met online coaching.

Recent Posts