Hoe de wind waait..

 In Coaching

De wereld stond even stil. Over liever gezegd de wereld werd flink vertraagd. Ken je dat gevoel dat je opeens heel bewust wordt wat er om je heen gebeurt. Je hoort elk geluidje, ruikt elk geurtje, je ziet het opeens heel helder. Daarnaast lijkt het alsof elke gedachten wordt afgewogen.

Afgelopen week waren er twee momenten waarop ik mocht ervaren hoe scherp ik kan en mag waarnemen. De laatste was vrijdag. Ik besloot even naar de dierenwinkel te gaan. Een nieuwe winkel, extra XL. Indrukwekkend groot. Ik kom voor een maatbeker en vroeg het beleefd aan een voorbijgaande medewerker. Vanuit de verte reikte zij mij er een aan. Even vergeten dat er op de grond een grote weegschaal stond. Mijn voet met slippers bleef haken. En ja, ik vloog door de lucht, in slowmotion. Zal ik echt vallen? Wat kan ik nu nog doen? De gedachten gingen door mijn hoofd en mijn zintuigen stonden wijd open. Bizar hoe dit werkt. Gelukkig viel de schade mee. Terug in de auto bekeek ik mijn schaafwonden. Eigenlijk was ik meer onder de indruk van mentale gebeurtenis.

Dit is precies een voorbeeld van up-time zijn. Helemaal in het moment ervaren wat er is. Zodat je er ook werkelijk bent, met je aandacht, gevoelens. zintuigen en gedachten. Zo’n moment ervoer ik ook toen ik werd herenigd met mijn hond Pepper. Afgelopen woensdagavond vloog ze met de nachtvlucht van Zuid-Afrika naar Nederland. We hadden elkaar ruim 5 weken niet gezien. Aan het eind van donderdagmiddag mocht ik haar eindelijk ophalen. Ik opende de deur van het kantoortje waar ze verbleef. Misschien duurde het een paar seconden en toen merkte ze wie ik was. Innig omhelsden we elkaar.

Mooi hoe het werkt. Onze zintuigen nemen zo krachtig waar. Gelukkig niet non-stop anders zouden we gek worden. Juist in deze tijd van vakantie of na de vakantie is het goed om eens bewust waar te nemen. Voelen, zien, horen, ruiken, proeven wat er is. Sta eens stil bij je gedachten. Ontdek wat je bezighoudt, waar gaat je aandacht heen. En in gesprek met die ander, hoe werkt het dan. Ben je er helemaal bij.

In deze tijd van thuiswerken en digitaal communiceren vraag je je misschien af hoe je dit virtueel doet en kan het eigenlijk wel? Jazeker ook online kun je heel goed rapport maken, zowel met jezelf als met een ander. Hoe je dit precies doet, staat beschreven in mijn laatste boek Experttips over online coachen. Hierin geef ik 50 praktische tips die je direct kunt toepassen. Dus geen excuses meer en ga in verbinding.

Recent Posts