Hoe kun je taal gebruiken om te krijgen wat je wilt

 In Coaching

Denk niet aan een roze olifant.
Lastig.. De waarheid is dat je niet niet aan iets kunt denken. Dus als je het woord ‘niet’ gebruikt, kun je per definitie je coachee juist laten denken over wat je eigenlijk wilt vermijden dat hij daar over nadenkt. Je volgt me nog, nietwaar?

Proberen
Probeer eens om je heel goed te concentreren op deze tekst. Hm wat gebeurt er nu bij jou? Wat is proberen? Probeer eens om je handen in de lucht te steken. Wat doe je nu? Waarschijnlijk niets, want proberen is eigenlijk niets. ‘Probeer om’ heeft de vooronderstelling ingebouwd dat je misschien zou kunnen falen. Dus als je iemand succesvol wilt laten zijn, gebruik dan een ander woord. Of zoals Yogi zegt: Do it or not, do’nt try it.

Maar
Gebruik jij wel eens het woord ‘maar’? ‘Maar’ ontkent altijd wat daarvoor is gezegd. Dus als je niet wilt dat je laatste opmerking wordt vergeten of wordt genegeerd, gebruik dan een ander woord. Let er vooral op dat als je een zin begint met ‘maar’ als reactie op wat je coachee zegt, je coachee bij voorbaat al een defensieve houding gaat aannemen. Het beïnvloedt je coachee veel meer door je zin te beginnen met iets anders, zelfs als je je coachee tegenspreekt. Bijvoorbeeld: “En een andere manier om dit te zien zou kunnen zijn..”

Beinvloeden
Stel je voor dat ik tegen je zou zeggen dat je door slechts een paar woorden op de juiste manier te zeggen, jij de manier hoe jouw coachee denkt te kunnen beïnvloeden en hem kan helpen om zijn eigen oplossing te vinden voor elk probleem dat hij tegenkomt. Dat zou mooi zijn, toch?

Milton Erickson
Dit is precies hoe de grondleggers van NLP Richard Bandler en John Grinder een aantal succesvolle pioniers op therapie gebied in de jaren 70 modelleerden. Iemand die ze uitgebreid hebben gestudeerd, was Milton Erickson, een wereldberoemde hypnotherapeut. Erickson die stierf in 1980 was erg onder de indruk van Bandler en Grinder’s werk dat hij voorwoorden schreef voor een aantal van hun boeken.

Behalve het modelleren van Erickson’s uitzonderlijk vermogen om snel en diep rapport op te bouwen met zijn cliënten, brachten Bandler en Grinder ook zijn taalgebruik in kaart. Zijn taalgebruik was zo effectief dat hij zijn cliënten kon veranderen door alleen maar een gesprek te hebben of een verhaal te vertellen.

Wat deed Erickson precies?
Een van de grootste vaardigheden was de mogelijkheid om bewust vaag te zijn in zijn taalgebruik. Hij sprak vaak in algemene of soms zelfs dubbelzinnige termen. Vage taal is zeer effectief als je wilt dat mensen gaan nadenken. Je dwingt ze als ware om bij zich zelf ten rade te gaan, om zo betekenis te kunnen geven aan de vage taal. Ze staan in deze staat meer open voor suggesties en je kunt gemakkelijker rapport met ze opbouwen, zelfs als je ze net pas hebt ontmoet.

Hypnotische taal wordt ook wel zachte taal genoemd, is erg krachtig tijdens het coachen. Je wilt namelijk dat je coachee zelf aan het werk gaat en op zoek gaat naar zijn eigen antwoord of oplossing. Milton Erickson geloofde dat mensen alle hulpbronnen hebben die ze nodig hebben om elk probleem op te lossen dat ze tegenkomen.

Miltonmodel
De Milton taalpatronen wordt in NLP gebruikt om de taalpatronen te beschrijven die gebruikt kunnen worden om een staat van trance oftewel een veranderde staat van bewustzijn op te roepen.
Bandler en Grinder merkten op dat Erickson consequent was in het maken van generalisaties, vervormingen en weglatingen van details die we normaal gesproken in onze taal gebruiken. Omdat er informatie mist, verleiden we de ander om bij zichzelf naar binnen te gaan om betekenis te geven aan de ontbrekende details. Erickson ging zelfs nog een stapje verder. Hij maakte suggesties of gaf verborgen opdrachten aan zijn cliënten door vage taal te gebruiken om zo een verandering te creëren bij zijn cliënten.

Voorbeelden van de vage taal die je kunt gebruiken om generalisaties, vervormingen en weglatingen aan te pakken en iemand in een ontvankelijke toestand te brengen:

Generalisaties
Iedereen weet het. Je zult altijd merken dat er zijn vele manieren om dit te benaderen en dat is heel gemakkelijk, want je kunt nieuwe manieren ontdekken. Het mooie is dat je al de vaardigheden al hebt die je nodig hebt. Kun je jezelf zien dit zien doen?

Vervormingen
Ik weet dat je nu meer interesse krijgt. Bij elk woord wordt je nog nieuwsgieriger. Nu je het hebt begrepen, betekent dit dat je klaar bent om verder te gaan. Ik sprak laatst iemand die me zei dat hij toen hij werd gecoacht precies hetzelfde probleem moest overwinnen. Ik heb je met interesse zien leren. Net zoals de gevangene die geboeid luisterde naar de rechter.

Weglatingen
Als je begint om dit voor jezelf helder te krijgen in je eigen tempo zul je het vinden. Er zullen mensen zijn die belangrijk voor je zijn geweest. Onthoud dat je moeilijke momenten hebt gehad en dat je ze goed hebt overleefd. Je krijgt nieuwe inzichten. Je bent er klaar voor. Nietwaar?

Manipulatie
Heerlijk he die beïnvloedende taal? Meestal komt nu de vraag over manipulatie. Ja het is een vorm van manipuleren. En daar gaat het over integriteit. Wat is jouw intentie? Ik ga ervan uit dat je als coach een positieve intentie hebt en dan is helemaal oké, fantastisch zelfs, om deze manier van taal te gebruiken om je coachee te helpen. Nietwaar?

Recent Posts