Niet twijfelen, gewoon doen!

 In Coaching

Soms lees je in de krant van die heldenverhalen waar je gewoon kippenvel van krijgt. Bijvoorbeeld hoe een buurvrouw een brandend huis in rent om haar buurmeisje te redden, een jongen die het dak op klimt om een kat te redden die vast zit of een voorbijganger die op een doordeweekse winterdag een peutertje redt uit een vijver. En als er dan aan de buurvrouw, jongen of voorbijganger wordt gevraagd waarom zij direct in actie kwamen en deden wat ze deden, antwoorden ze: Ik dacht er niet over na. Ik deed het gewoon omdat ik zag dat iemand in nood was”.

Helden
Ik denk soms wel eens: wat zou ik doen ik zo’n situatie.. Waarschijnlijk kan zo’n impulsieve daad je leven compleet veranderen en wel in positieve zin. In het dagelijkse leven ben je wel eens geneigd om soms (lang) na te denken voordat je iets gaat ondernemen. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwe auto of het aanmelden voor een training. Vaak volgt er een heel denkproces voordat je iets werkelijks doet. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Vorens en tegens
Tijdens zo’n denkproces weeg je de vorens en tegens tegen elkaar op. Waarom zou je iets wel doen en waarom juist niet. Er ontstaat vaak een mooi lijstje dat weinig duidelijkheid geeft. Want zo’n overzicht is nooit helemaal compleet. Je blijft denken.. piekeren.. malen.. Wat als…………?? Te veel nadenken over de eventuele gevolgen van je handelen kan behoorlijk verlammend werken. Je blijft malen in je hoofd en komt niet tot daden.

Een bekend gezegde luidt:

Een mens lijdt dikwijls het meest
Door het lijden dat hij vreest

Comfortzone
Wat kun je daar aan doen? In feite heel simpel: oefen met een held zijn. Gewoon doen dus. Iedere dag iets ondernemen zonder na te denken en kijken wat er gebeurt. Uit je comfortzone komen en experimenteren. Spannend. Het klinkt zo simpel en tegelijkertijd niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je er over nadenkt.. Je comfortzone voelt juist zo lekker vertrouwd. En je weet dat het leren begint buiten deze zone.

Pippi Langkous
Misschien kun je wel een rolmodel gebruiken. Iemand die niet nadenkt, maar gewoon doet. Met een groot hart en bergen lef. Misschien ken je haar wel. Astrid Lindgrens beroemde heldin Pippi Langkous. Haar motto is: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Haar avontuurlijke geest inspireert je om omwegen weg te nemen, te experimenteren en fouten te mogen maken. Plezier hebben in het doen.

NLP wijsheid
Er zijn allerlei excuses te bedenken om dingen niet te doen. Misschien hele zinnige motieven en waarschijnlijk houdt onze angst ons klein. We twijfelen aan ons zelf. Misschien zijn eerdere pogingen ook al gestrand. Hoe wil je terugkijken: je spijt hebben dat je iets niet hebt gedaan of heb je liever spijt dat je het wel hebt gedaan? Het leven mag geleefd worden, doen. En een hele mooie NLP wijsheid is dat als iemand anders het kan, dan kan jij het ook.

Dus “Feel the fear and do it anyway” [Susan Jeffers]

Recent Posts