Hoe ver kijk jij?

 In Coaching

Afgelopen week hoorde ik een radio interview waarin een (onbekende) expert vertelde dat veel mensen het niet meer zien zitten. Zij kunnen niet wachten tot alle verscherpte maatregelen worden geschrapt. Ze tellen letterlijk af. 

Ook ik kijk uit naar het moment dat ik mijn familie weer mag knuffelen, dat we erop uit mogen, naar het theater, uiteten, reizen, geen 1,5 meter afstand afstand, geen mondkapje meer, live trainen, geen gevaar meer.. Wat zou het heerlijk zijn om de Corona crisis te vergeten en weer terug in de tijd te gaan. 

Helaas hebben we geen toverstokje. En zullen we rustig moeten afwachten. Alleen hoe doen we dat? Tellen we de dagen af of besteden we de tijd tot het eind nuttig? Voor mij is een uitdaging om ondanks alle beperkingen de kansen te zien. Voor de hand liggend is natuurlijk mijn online bedrijf. Ja ik mag niet klagen, want juist nu wil iedereen leren hoe ze effectief online mensen kunnen begeleiden. 

Een teleurstelling komt voort uit het verschil tussen feit en verwachting. Het mooie is, is dat je daar zelf invloed op hebt. De kunst is om de teleurstelling of probleem zo te draaien, dat er een nieuwe mogelijkheid ontstaat. Zo kun je het waarnemen en het vervolgens accepteren, loslaten, oplossen of: omdenken. 

Het hangt er dus helemaal vanaf hoe je tegen de dingen aankijkt en wat je met de feiten doet. Omdenken een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws. Bij omdenken kijk je dus niet naar wat er zou móeten zijn, maar naar wat er ís. Omdenken is niet het antwoord op alle problemen. Het helpt je wel om anders kijken naar een situatie. Meer te zien. 

Ze nam me mee naar de Dom.
We klommen naar boven en ze vroeg: ‘Hoe ver kun je kijken?’ 
Ik zei: ‘Het is helder weer, ik denk zo’n 10 kilometer.’
Ze zei: ‘Kijk eens beter’.
Ik antwoordde: ‘Je hebt gelijk, het is wel 20 kilometer.’ 
Zij sprak: ‘Kijk eens omhoog.’ 
Toen pas zag ik de maan, en ik keek wel 386.000 kilometers ver weg.

Uit: Wow van Jitske Kramer

Hoe ver kun jij kijken?

NB: Op 25 november start ik een uniek programma. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Ik leer je hoe je online effectiever communiceert met anderen. Ja het heet een coach programma en kijk verder, want eigenlijk zijn we allemaal coaches.. is het niet? Als jij mensen op de een of andere manier begeleidt, adviseert, leiding geeft of helpt dan is dit programma echt iets voor jou. Meer informatie of vraag vrijblijvend een gesprek aan. 

Recent Posts