Delen maakt gelukkig

 In Coaching

Wat zal er gebeuren als iedereen alles deelt wat hij of zij bezit? Het is misschien een hele bizarre gedachte.. Tijdens mijn zondagswandeling popte het ineens op.

Elke week wandelen we steeds in een ‘onbekend’ bos. Zo ontdekten we elke keer iets nieuws. Zondag waren we in het Houdringe bos in Bilthoven. Het bijzondere aan deze plek is dat het niet van de overheid is of staatsbosbeheer maar dat iemand dit stuk land bezit. Overal staan bordjes: “Opengesteld particulier eigendom”.

Stel je voor.. je hebt een heel groot stuk land. Wat zou je er mee doen? Lekker voor jezelf houden, zodat je altijd kunt wandelen zonder iemand tegen te komen? Of laat je ook andere mensen genieten van dit stukje natuur? De eigenaar van het Houdringe bos heeft gekozen voor het laatste.
Natuurlijk kleven er wel risico’s aan. Misschien maken mensen dingen stuk, is er teveel geluidsoverlast, wordt het erg druk in het bos, vluchten de dieren enz enz. En toch staan de deuren wijd open. Iedereen mag komen genieten.
Het is zondag. Je bent de trotse eigenaar van een prachtig bos en elke ochtend open je de hekken en verwelkom je alle wandelaars. Volgens mij ben je dan een gelukkig mens. Dat willen we toch allemaal? Niet?
Ja, maar ik heb geen bos dus wat kan ik dan geven? Goede vraag. Wees eens eerlijk. We hebben allemaal wel iets dat we kunnen delen met anderen, toch? Misschien een bepaalde bezit, talent, vaardigheid, kwaliteit of kennis. Meestal zijn we bang om dat te doen. Wat zou de ander er niet van vinden? Wie zit er nu op mij te wachten of als ik alles weggeef, ben ik alles kwijt?
Interessante overtuigingen. Binnen NLP kennen we verschillende technieken om hiermee om te gaan, om dit om te buigen, veranderen of om er een andere veel meer helpende gedachte voor in de plaats te zetten.
Een belangrijke voorwaarde van het geven is volgens mij dat je geeft vanuit je overvloed. Zorg eerst goed voor jezelf. En zodra je begint met delen, merk je dat het je ook weer van alles oplevert. Ga eens na wat jij kunt delen en doe het. Onderzoek wat het jou en anderen oplevert. Veel plezier!

NB: Op 25 november start ik een uniek programma. Er is nog één paar plaats vrij. Ik leer je hoe je online effectiever communiceert met anderen. Als jij mensen op de een of andere manier begeleidt, adviseert, leiding geeft of helpt dan is dit programma echt iets voor jou. Meer informatie of vraag vrijblijvend een gesprek aan.
Recent Posts