Put your hands up in the air

 In Coaching

Stel je voor dat je geen woorden kunt gebruiken om te zeggen wat je wilt.. hoe communiceer je dan? Stel je voor je wilt met de bus naar het station, alleen zijn er geen bushaltes en staat er op de bus geen bestemming aangegeven. Hoe weet je dan welke bus je moet hebben om bij het juiste station aan te komen?

Of je bent buschauffeur en doordat er geen bushaltes zijn, weet je niet welke passagiers in jouw bus willen stappen..

Hier in Zuid-Afrika hebben we deze situatie. Mensen staan langs de kant van de weg. Door middel van handgebaren laten zij zien waar ze heen willen. Met je hand schudden of soort van lift gebaar, het bekent allemaal een andere bestemming.

De buschauffeurs, van de taxibusjes (heel berucht hier) weten precies welke mensen ze mee kunnen nemen. Hoezo geen haltes? Voor hen is de hele wereld een oppik plek. Iedereen kan dus een potentiele klant zijn. Daar waar ze twijfelen of mensen staan te hangen of echt met de bus mee willen, toeteren ze.

Zo na de feestdagen en met de overgang van het koude Nederland naar het warme Afrika heb ik we eens langs van mijn keel. Mijn zwakke plek. De enige remedie is niet praten. Zwijgen. Stil zijn.

Soms nog niet zo makkelijk en tegelijkertijd ook heerlijk rustig. Even niets. Complete focus op mijn binnenwereld. Als ik wel iets willen zeggen dan gebruik ik alleen de hoogst nodige woorden of ik schrijf het op.

Hoe doe jij dat? Communiceren zonder woorden? Het vraagt creativiteit en lef. En misschien ook goede communicatie met de ander(en). Misschien een mooie uitdaging voor de komende tijd..

Voor de volledigheid wil ik je vertellen dat er hier ook bussen zoals wij ze kennen in Nederland. The Gautrain bus. Alleen deze bussen zijn veel duurder en dus alleen toegankelijk voor een klein rijk publiek.

Recent Posts