Waarom lijken honden op hun baasjes?

 In Coaching

Het is een interessante vraag. Hoewel ik volgens mij niet direct lijk op mijn hond en mijn hond niet op mij.. Toch komt het wel vaak voor. Afgelopen weekend nog. We waren aan het wandelen in een hondenpark. Ik verwonderde me over de mede bezoekers. Wat een gelijkenissen. Soms gewoon griezelig. De manier waarop ze lopen, hun stijl en zelfs de manier waarop ze eruit zien. Alleen hoe komt dat toch dat honden op hun baasjes lijken?

Waarschijnlijk begint het al bij de keuze van het ras. Net zoals bij het kiezen van vrienden en collega’s. We vinden het (vaak onbewust) fijn om ons te omringen met mensen die op ons lijken. Die dezelfde waarden en normen hebben. Mensen met dezelfde vergelijkbare eigenschappen. Het geeft ons een vertrouwd gevoel. Dat geldt ook bij de keuze van een hond. We kiezen graag een hond die op ons lijkt, zowel uiterlijk als innerlijk.

Iemand die wat meer on the edge leeft, niet bang is om de wet te  overtreden gaat eerder voor een pitbull dan een Cavalier King Charles Spaniël of een poedel. Dit geldt denk ik alleen voor rashonden. Iemand die een rashond met stamboom koopt, doet dat vaak weloverwogen en weet al bij de geboorte hoe zijn huisdier er straks ongeveer uit zal zien en zich zal gedragen. Bij een ‘vuilnisbakken’ ras ligt dat iets lastiger, toch.

Vanuit de NLP (Neuro Linguistisch Programmeren*) zou je het ook kunnen verklaren dat het vooral te maken heeft met spiegelen (match & mirror). Over het algemeen letten honden heel goed op hun baasje. Ze gaan zich hetzelfde gedragen. Ze nemen het tempo en de stijl aan van hun baasje. Ze imiteren het gedrag en daardoor gaan hond en baasje steeds meer op elkaar lijken.

Zoals ik begon.. Pepper mijn Dwergpinscher en ik lijken nog niet heel veel op elkaar. Oke zij heeft lange oren.. goede ogen en is energiek. Ach we zijn pas 3 jaar bij elkaar dus.. wie weet hoe onze toekomst er uitgaat zien.

Hoe zit het bij jou? Herken je het? Heb jij een hond en lijk je op hem/haar?
Ik ben heel benieuwd.

 

 

* Wat is NLP?

De afkorting NLP staat voor: Neuro-Linguistisch Programmeren

Neuro

Het zenuwstelsel waarmee ervaringen worden ontvangen en via de 5 zintuigen worden verwerkt.

Linguistisch

Taal en non-verbale communicatiesystemen waarmee de zintuigelijke waarnemingen worden gecodeerd en georganiseerd en daardoor betekenis krijgen.

Programmeren

De vaardigheid om onze communicatieve en zintuigelijke systemen zo te organiseren dat we specifieke doelen en resultaten kunnen bereiken.

NLP is een communicatie- en veranderingsmethodiek die zich bezighoudt met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan onze communicatie. Het wordt ook wel de kunst en wetenschap van succesvol functioneren genoemd. Het is ontstaan in de zeventiger jaren toen twee wetenschappers Richard Bandler en John Grinder mensen hebben bestudeerd die erg succesvol waren in hun vak. Vanuit de resultaten van deze studie zijn er modellen en technieken ontstaan.

Wil je meer weten over NLP en over hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse praktijk bezoek dan mijn website 

 

Recent Posts