Welkom in het hier en nu

 In Coaching

Iemand zei eens:“Vandaag maak ik me zorgen over morgen en morgen over overmorgen, terwijl mijn zorgen van overmorgen, gaan over volgende week. Achteraf zeg ik vaak: het viel me gisteren best mee”.

Vaag en zweverig
In het hier-en-nu zijn. Het klinkt misschien wat vaag, misschien zelfs wel zweverig. Tegenwoordig wordt er veel over gesproken, ook in de coach wereld. Alleen wat wordt hiermee nu eigenlijk bedoeld? En wat kun je ermee als coach. Als je de term ‘in het hier en nu zijn’ ontleedt en bekijkt van uit het tijdlijn principe, zou je kunnen zeggen dat als je in het hier en nu bent, je niet in het verleden bent en ook niet in de toekomst. Het gaat over vandaag, over nu. Je bent in het moment, in het hier en nu. En je bent ook hier, op deze plek en dus niet op een andere plek. Ook niet in gedachten.

SMART
In de coaching zijn we veel bezig met de toekomst. Door doelen stellen, plannen maken. Waar wil je heen, waar wil je staan over 1 jaar of 5 jaar of 10 jaar? Het liefst is het doel SMART of PRISMA geformuleerd. Altijd maar op de toekomst gericht zijn, betekent dat je niet hier bent. In het heden. Voor sommige mensen kan dat leiden tot zorgen maken over later. Ze kunnen gaan piekeren over de toekomst. Gewoon omdat ze in hun hoofd altijd bezig zijn met de onbekende toekomst. Een andere effect is dat sommige mensen in hun hoofd gaan leven.

Mindfulness
Om mensen uit hun hoofd te halen ontstond de beweging die zich richt op mindfulness. Ook in de coaching werd de wake-up call gehoord en werden we beïnvloed door de ‘aandacht voor in het hier en nu’ beweging. Steeds meer coaches gebruiken ontspannings of mindfulness oefeningen tijdens de sessies. Soms direct aan de start van het gesprek anderen op een ander moment. Ook zijn er specifieke mindfulness coaches ontstaan die zich helemaal hierop richten.

Nu
Welkom in waar je bent… in het hier en nu. Het leven is alleen maar nu. De enige plek waarop je ooit de toekomst kunt tegenkomen, is in het hoofd. Hetzelfde geldt voor het verleden. Het leven is nu. ‘Zijn’ in het ‘hier-en-nu’ is accepteren wat er allemaal op dit moment ontstaat en gebeurt: het leven. Dit geldt voor dingen die in jezelf gebeuren en voor dingen die om je heen gebeuren.

Uptime
Tijdens een coach sessie ben je in het hier en nu. Je bent je ultra bewust wat er om je heen gebeurt. Je bent hyper waakzaam. Dit wordt uptime genoemd. Als jeooit in een noodsituatie bent geweest, weet jeheel goed wat uptime is. Het is als of je lichaam op scherp staat. Alles draait op volle toeren. Elke zintuig dat informatie verzamelt staat aan. Je hersenen maken overuren.Je neemt alles (zover mogelijk) waar. Elk object, persoon en/ofgebeurtenisheeft je aandacht. Je analyseert en verwerkt constant terwijl je observeert. Je bentop zoek naar veranderingen die kunnen wijzen op een bedreiging, een gevaar of een ontsnapping.

Tijdens het coachen werkt het ook zo. Je bent uptime. Je bent met je aandacht bij je coachee. Je kijkt en observeert elke verandering en beweging. Elke verandering hoe subtiel ook ,zie je. Je luistert scherp en aandachtig. In de uptime is een intense concentratie vereist. Dat kost energie. En het wordt steeds gemakkelijker hoe vaker je het doet.

Downtime
In uptime ben je met al je zintuigen naar buiten gericht. In downtime werkt het precies omgekeerd. Je bent dan volledig met jezelf bezig. Ook waar je als coach je ontspanning zoekt, noemen we downtime. Dit is wanneer je met je aandacht naar binnen gaat. Het kan zijn dat je nadenkt over wat je vanavond gaat eten of hoe je je voelt. Tijd vervaagt.
Downtime is manier om de geest, zintuigen en lichaam te laten ontspannen. Soms lukt het niet iedereen even gemakkelijk. Dan kun ontspanningstechnieken gebruiken of zelfhypnose toepassen. Om er goed voor je coachee te kunnen zijn is het van belang dat er een evenwicht is tussen inspanning en ontspanning.

Interne dialoog
Tijdens downtime kun je ook hele gesprekken voeren met jezelf. Denk maar eens aan jouw interne dialoog. Hoe vaak heb je wel niet hele conversatie in jezelf, compleet met geluiden, beelden en gevoelens? Bekijk dit voorbeeld scenario: Laatst dacht ik mijn sleutels te zijn vergeten van het huis. In die paar seconden had ik alle rampscenario’s in mijn hoofd laten afspelen en had ik volledig in de stress kunnen zijn. Ware het niet dat ik me bewust werd van wat ik aan het doen was. Op dat moment dacht ik aan iets leuks in mijn leven en hierdoor veranderde mijn stemming naar opgewekt.

100% uptime is onmogelijk
Het bijna onmogelijk om als coach 100% uptime te zijn als je met je coachee werkt. Er zijn altijd situaties waarin je wordt getriggerd. Bijvoorbeeld doordat jouw oude pijn wordt geraakt, je coachee stelt je een vraag of je maag begint spontaan te rommelen. Wat je doet, is het voortdurend wisselen van downtime naar uptime en terug.
Als je in de auto zit en in een voor jou onbekende omgeving rijdt, ben je uptime. Het luisteren naar de radio, terwijl je gedachten afdwalen naar zonnige oorden betekent dat je downtime bent. Het is belangrijk om een goede balans tussen downtime en uptime te kennen, zodat je een volledige focus kunt hebben in de externe wereld (uptime) en ontspannen kunt voelen wanneer je gericht bent op je interne wereld (downtime).

Bewustwording
Je bewust worden van uptime en downtime helpt je om je beter te concentreren en meer productief te zijn. Als coach is het erg belangrijk dat je kunt schakelen. Wisselen tussen downtime en uptime en terug. Dat vergt veel focus en het mooie is, is dat je het (verder) kunt ontwikkelen. Dus veel oefenen.

De brandende vraag
Mag mijn coachee dan geen plannen meer maken? Natuurlijk wel. Een doel stellen is essentieel binnen een coach traject. Misschien kunnen we als coach alleen ook beseffen dat alles gebeurt in het hier en nu. Vandaag maakt je coachee zijn toekomst.

Dus doe vandaag iets waarvoor je jezelf in de toekomst bedankt.

Recent Posts