Wil je weten hoe het met me gaat, kijk dan naar mijn hond

 In Coaching

“Wil je weten hoe het met me gaat, kijk dan naar mijn hond”. Verwonderd keek ik van het gezicht van mijn buurvrouw naar de kop van haar hond, een witkleurige Chihuahua. Maak ze een grapje. Nee ze meent het.

Wildvreemde mensen
Hier in Zuid Afrika is het de normaalste zaak van de wereld om aan mensen, zelfs wildvreemde mensen, te vragen hoe het gaat. Zodra je een supermarkt binnenloopt, begroet je de beveiliger, de vakkenvullers, de dame bij het brood, de man bij het vlees, een bediende, de kassière en soms zelfs andere klanten.

Ritueel
Ook in Amerika is “How are you?” een vaste begroeting. Het grappige is dat daar de mensen liever geen antwoord willen horen of als je dan toch de moeite neemt om iets te zeggen, mag het alleen positief zijn. Het is een soort ritueel. Hier in Afrika ook en toch is het anders. Nadat je antwoord hebt gegeven op de “How are you” vraag, is het hier de gewoonte om de vraag terug te stellen. Je kunt je begrijpen dat het soms een hele snelle conversatie is, snelle spreken is een must.

The Dog Whisperer
Ik ben fan van Cesar Millan, de hondenpsycholoog die vooral bekend is vanwege zijn televisieprogramma The Dog Whisperer. Fascinerende man. In de intro van zijn show zegt hij dat hij wordt ingehuurd om het gedrag van honden te veranderen en in werkelijkheid werkt hij aan het gedrag van de eigenaars. Misschien is die opmerking van mijn buurvrouw dus helemaal niet zo gekke.

Emoties kopiëren
Een hond is een dier dat je emotie lijkt over te nemen. Mijn eigen dwerg pinscher Pepper voelt direct aan wanneer er iets aan de hand is. Ben ik verdrietig of mis ik mijn familie en vrienden dan voelt het als of hij extra lief voor me is en me echt troost biedt. Ook als ik zenuwachtig ben, neemt hij die stress over. Een grote eyeopener voor mij. Bijvoorbeeld in gevaarlijke situaties als ik rustig blijf, blijf zij ook kalm.

Na apen
Als kind doen we hetzelfde. We apen onze ouders, opvoeders, vriendjes en vriendinnetjes na. Vaak onbewust. Op die manier leren we hoe de regels zijn en wat werkt. Ook als er een nieuwe collega binnenkomt in een bestaand team. Binnen mum van tijd maakt de groep duidelijk hoe de (ongeschreven) regels zijn.

Rapport
Hoe werkt dat in een coach sessie. Zeker als NLP coach spiegelen we wat af. Vooral om rapport te krijgen met de coachee. Alleen wat zou er gebeuren als je de emotie van je coachee kopieert, imiteert? Stel je coachee komt woedend binnen en schreeuwt hard. Hoe zal het dan zijn als jij ook luidkeels haar antwoordt terwijl je met je vuist op de tafel slaat? Of je coachee is op van de spanning, rode vlekken en bibberige stem en al. Wat gebeurt er als jij tegenover haar gaat zitten als een knikkend rietje?

Heftig
Met een soort van laser achtige focus neem ik haar hond in me op. Wat zie ik. Dan opeens valt het me op dat haar Chihuahua trilt. Anders dan andere keren. Op het moment dat ik mijn mond wil openen, vertelt ze hoe het met haar gaat. Waarschijnlijk heeft ze door dat ik geen hondenpsycholoog ben en ook geen gedachten kan lezen. Aandachtig luister ik naar haar verhaal. Heftig.

Automatische piloot
Later reflecteert ik op mijn ontmoeting met de buurvrouw dat eindigde in een kopje thee op het terras met opgeluchte buurvrouw. Het was een leerzame ochtend. Hoe geef jij antwoord als iemand aan jou vraagt hoe het met je gaat. Vaak zijn we zo gedrild dat we direct zeggen dat het wel goed gaat. Een reflex. Oké. Alleen wat als het niet oké gaat. Wat zeg je dan? Misschien hangt het af wil de vraag stelt. Misschien hangt het af wanneer iemand het vraagt.

How are you ritueel
De volgende morgen tijdens mijn ochtend run merkte ik op dat ik nu toch anders naar honden en hun baasjes kijk. Interessant, hoe het werkt. En aan het “How are you” ritueel neem ik lekker deel. Integreren heet dat. Ook al word ik er soms helemaal gek van. Stel je eens voor. Je bent bezig met je ochtend hardloop ronde en onderweg ‘moet’ je iedereen uit beleefdheid (zo doen we dat hier) uitgebreid begroeten. Niet echt handig, zeker niet wanneer je weet dat het hier heuvelachtig is. Best vermoeiend dus. Gelukkig hebben ze er hier een oplossing voor.. dan zeg je namelijk alleen “Morning morning”. Wel twee keer. Dat is de geheime code 😉

Recent Posts