Willen moet je ook maar kunnen

 In Coaching

Het olifantensyndroom

Wel eens een volwassen olifant aan een ketting gezien? Vaak is dat niet eens zo’n dikke ketting. Daarbij kun je je afvragen waarom die olifant zich niet losrukt. Is de olifant niet sterk genoeg? Of voelt de olifant zich zo prettig bij zijn baas?

De verklaring is meestal dat deze olifant al als jong gevangen is genomen en aan de ketting is gezet. Toen heeft die jonge olifant vaak geprobeerd zich los te trekken, maar dat lukte niet. Dus heeft de olifant afgeleerd om het zelfs maar te proberen. En nu hij volwassen en sterk genoeg is om zich los te rukken, blijft hij braaf aan de ketting zitten.

De analogie met persoonlijke veranderprocessen ontgaat je vast niet. Als het een paar keer is mislukt om iets te veranderen, ben je afgeleerd het zelf nog maar te proberen. Ook al ben je inmiddels sterk genoeg om voor elkaar te krijgen wat je zou willen.

Maar je bent geen olifant. Je hebt dat stemmetje in je achterhoofd en je weet dat je jezelf voor de gek houdt. Je kent je eigen kracht wel!

Dus waarom toch niet nog eens proberen of het je lukt als zelfstandige coach? Of om die gecertificeerde coach opleiding te volgen of nog iets anders.

To be or not to be (an elephant), is je eigen keuze!

Recent Posts