De kracht van reflecteren

 In Coaching
Het heerlijk avondje zit er weer op. Hoe je het ook hebt gevierd, ik hoop dat je er met een glimlach op terugkijkt. Het is december en dat betekent voor mij dat ik uitgebreid de tijd neem om het jaar te evalueren. Wat heb ik gedaan, wat ging goed en wat kan ik nog verbeteren?
In hoeverre reflecteer jij op jezelf en je acties? En als je het doet, hoe doe je het dan. Laatst vertelde een coachee van mij dat zij slapeloze nachten had. Ze was boos en heel erg teleurgesteld. Vooral op zichzelf. Ze vond dat ze niets had bereikt. 2020 Was een verloren jaar voor haar.
In een van de sinterklaasgedicht las ik een zin over dat we 2020 maar snel moeten vergeten. Nou, wat mij betreft: echt niet. Natuurlijk was het een raar jaar met Corona. Het geeft alles op z’n kop gezet. Misschien heb je van dichtbij mee gemaakt wat zo’n virus kan veroorzaken.
Ondanks alle beperkingen, angsten, onzekerheden, gezondheidsklachten, zijn er hopelijk ook positieve dingen te bedenken. Het mooie van reflecteren is, dat je ook die ontdekt. En daarmee ontstaat er een veel completer beeld. Daarnaast hebben wij als mens het vermogen om te leren van het verleden. Dingen die niet zo zijn gegaan als we wilden, kunnen we anders doen. Of niet.

We kunnen Corona niet veranderen. Wel de manier hoe we er mee omgaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Juist door te onderzoeken waar je vastloopt, ontvouwt zich vanzelf daar waar je nog iets te doen hebt. Kortom: Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.
Afgelopen week ben ik er even tussen uit geweest. Even verandering van omgeving. Heerlijk was het. In Tonderen hadden we een echte Pipo wagen gehuurd met privé sauna. Vooral de whirlpool bleek een super goede plek te zijn om tot rust te komen en helder terug te kijken. Geen afleiding, totale focus. Ik ben tot mooie conclusies gekomen en heb ideeën opgedaan voor volgend jaar. Natuurlijk, wordt vervolgd.
PS Heb je hulp nodig bij het reflecteren, laat het me weten. Ik ken verschillende krachtige oefeningen en technieken die het nog makkelijker maken. Helemaal Corona-proof natuurlijk.
Recent Posts