Ja maar wat als het lukt

 In Coaching

Ken je dat gevoel van spanning voor een belangrijke (online) presentatie, wedstrijd of eerste date? Het gevoel dat je hyper alert bent, zodat je op je best presenteert. Je zou kunnen zeggen dat dit een vorm van positieve stress is.

 

Het eind van mijn tweede boek is in zicht. Deze week lever ik mijn manuscript in en gaat de eindredactie erover heen. Super spannend want wanneer is het goed. Misschien herken je het wel als je iets hebt gemaakt en het in moet leveren. Wanneer is het goed genoeg om het los te laten?

De spanning neemt toe. Ik voel me als een topsporter. Enkele minuten voor de start van de wedstrijd. De spanning neemt flink toe en nu moet ik het omzetten in iets positiefs, ik wil presteren op mijn best. Deze positieve stress helpt mij om tot een bijzonder eindresultaat te komen.

 

Naast de ‘gezonde’ spanning ook gedachten die niet echt helpend zijn. “Wat zullen ze er van vinden?” “Voldoet het aan de hoge eisen?” “Moet ik toch niet nog een hoofdstuk schrijven over..”. De twijfel slaat toe. “Is de titel van het boek wel goed?” Ik ga op zoek naar bevestiging in mijn omgeving. Alleen of dat helpt?

 

Hoe zorg ik ervoor dat het bij gezonde spanning blijft? Want af en toe een beetje stress is niet erg maar als je continue op het randje bevindt, raak je oververhit. De kunst is om ook te ontstressen. Alleen hoe doe je dat?

 

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is het goed om elke dag minstens een halfuur aaneengesloten te bewegen. Veel (binnen) zitten zorgt ervoor dat je de stress moeilijker kunt loslaten. Als je wandelt, valt het bijna automatisch van je af. Laat wel je telefoon uit. Als je bellend wandelend is je brein toch nog actief.

Deze week maar extra vaak de hond uitlaten. En als kers op de taart ben ik volgende week jarig. Zet maandag 2 november in je agenda en houd deze datum in de gaten, want ik heb besloten om het groots (online) te vieren.

Maak er een mooie week van, want er is altijd leven na een deadline.

Recent Posts